Slip medicin afhængigheden med behandling på et misbrugscenter

25 January 2020
Astrid Pedersen

editorial

Når et misbrug af receptpligtig medicin tager overhånd i et omfang så at det afføder en afhængighed, skal der faktisk professionel behandling til for at slippe ud af misbruget. Måske forbinder du mest afvænning og misbrugs behandling med alkoholikere og narkomaner. Men faktisk er afhængighed af læge ordineret medicin i stærk vækst herhjemme.

Mange medikamenter, for eksempel opioider, som erstatter stærk morfin, og benzodiazepin, som træder i stedet for fortidens kraftige barbiturater, er hidtil blevet anset som mindre afhængigheds skabende – og derfor udskriver læger dem i stor stil til patienter som lider af smerter eller angst. Det har dog vist sig, at disse præparater er mindst lige så vanedannende som deres forgængere, og at afhængighed af disse faktisk udgør et ganske væsentligt problem i forhold til den generelle folkesundhed.

Hvornår er man pillenarkoman?

Før i tiden blev man karakteriseret som ”pillenarkoman”, når man havde udviklet et afhængigheds betinget misbrug af eksempelvis morfin præparater, stesolid, sovepiller eller andre former for stærk medicin. Nu om stunder karakteriserer man denne form for misbrug på linje med generelt stof misbrug og alkoholisme. De grundlæggende mekanismer og følgevirkninger er nemlig identiske.

En afhængighed, hvad end objektet for denne er receptpligtig medicin eller alkohol, opstår i det øjeblik, hvor et længerevarende forbrug udvikler sig til et decideret misbrug. Når du ikke længere kan klare dig igennem dagen uden et højt antal piller – og når fraværet af medicinen medfører voldsomme anfald af fysisk sygdom, svær depression eller måske endda delirium, re det tegn på at du bør op søge professionel hjælp til afvænning.

Hvordan kommer jeg ud af mit pillemisbrug?

PåStien Behandlingscenter, som er blandt de førende misbrugscentre i Danmark, kan du få tilbudt behandling af dit misbrug – uanset om det drejer sig om alkohol eller læge ordineret medicin. Du kan læse mere om misbrugsbehandling hos Stien Behandlingscenter på behandlingscenter-stien.dk

More articles