Slip din afhængighed af medicin med hjælp fra et misbrugscenter

27 januar 2020
Astrid Pedersen

editorial

Spiser du rutinemæssigt smertestillende og beroligende medicin i større mængder? Så bør du være opmærksom på om dit forbrug er stigende – for så kan du være på vej ud i et decideret misbrug.

Hvad er forskellen på pillemisbrug og narkomani?

Et misbrug er et misbrug uanset objektet herfor. Det, der karakteriserer et misbrug, er, at det udspringer af et forbrug af en substans, som har taget overhånd, og således udviklet sig til en afhængighed. Når først man har udviklet et afhængigheds betinget misbrug – det være sig af alkohol, receptpligtig medicin eller hårde, illegale stoffer – er det faktisk mange af de samme indikationer, som gør sig gældende.

For det første er der toleransen. Tolerans er et udtryk for det fænomen, at man skal bruge mere og mere af pågældende stof for at opnå den ønskede virkning. En alkoholiker vil for eksempel pludselig skulle drikke fra morgen til aften, og i større og større mængder, for at vedligeholde rusen og holde abstinenserne fra døren.

Det samme gør sig gældende, hvis du har oparbejdet en afhængighed af læge ordineret medicin – for eksempel i forbindelse med en operation eller et traume. Oplever du, at du stadig tager medicinen selv om smerterne for længst er væk, og at du har brug for pillerne – og mange af dem – for at fungere i hverdagen? Så har du faktisk et misbrug på linje med en alkoholikers.

For det andet er der abstinenserne, som optræder ved fravær af stoffet. Disse kan være utroligt voldsomme for både alkoholikere og stofmisbrugere. Hvis du oplever at synke ned i svær depression, og måske endda opleve fysiske symptomer så som svedeture og rystelser, delirium eller kvalme og opkastninger, når du ikke spiser dine piller, er det et klart tegn på, at du skal opsøge professionel hjælp til afvænning.

Du kan få hjælp til misbrugsbehandling på Behandlingscenter Stien – læs mere på behandlingscenter-stien.dk

Flere Nyheder