Sådan gør du med brændet, der skal på bålfadet

25 juni 2021
Anders Lundtang Hansen

editorial

Mange mennesker tror fejlagtigt, at man bare skal kaste en masse brænde på et bålfad, og så plaske det til med tændvæske og stikke det en tændstik, og så har man et friskt bål kørende.

Den situation kan udvikle sig farligt, hvis man ikke har forstand på, hvad man laver.

Tændvæske skal man mere se som et middel, man bruger en anelse af, når et bål er under svære betingelser og er ved at gå ud, og eventuelt kan man bruge et skvæt af det, når man skal tænde op, men man bør ikke bruger store mængder af det.

Desuden er det jo sejere at kunne tænde et bålfad med naturens midler mere eller mindre, uden man skal til at bruge moderne hjælpemidler.

Eneste undtagelse er mere at bruge en lighter eller en tændstik til at få gang i bålet, da det kan tage for lang tid at lave ild selv.

Start og hold gang i bålet med godt brænde

Man starter med at lægge noget optændingsbrænde i midten af fadet, som man kan stille op mod hinanden som en tipi, hvor man så lægger noget godt brandbart materiale i midten såsom træflis eller avispapir, som man så antænder med ilden.

Man holder så øje med, at der ikke er noget letantændeligt, der blæser væk, mens man er ved at tænde op i bålet.

Når der så er ved at være gang i bålfadet, så smider man nogle mindre stykker træ på optændingsbrændet.

Senere, når der så er ild i det, så kan man tale om at have et bål, og så kan man begynde at smide større eller mindre stykke brænde på alt efter, hvor omfangsrigt bålet skal være, og hvor varmt man gerne vil have det.

Slutteligt skal man selvfølgelig huske at slukke det med enten vand eller ved at kvæle ilden, så man er helt sikker på, at der ikke er gløder tilbage, når man forlader bålfadet.

Flere Nyheder