På vej til en misdannelsesscanning kan man få åndenød

28 April 2021
Anders Lundtang Hansen
image

Der er sket en gevaldig udvikling i at undgå dødelighed for børn og kvinder, der kan dø i barselssengen.

Man har opdaget bedre hygiejnemuligheder, sikkerheden er i top, og nu om dage kan man skanne forud for at se, om der skulle være noget galt med barnet.

Dette kunne man ikke tidligere, hvor man så heller ikke havde eller brugte prævention, så man fik en masse børn, og de fleste mennesker levede i armod; men ved at bringe mange børn i verden havde man på den måde også en chance for at videreføre slægten – og så kunne børnene hjælpe til i dagligdagen og tage sig af hinanden.

Men dødeligheden var som bekendt høj, og der var en reel stor risiko for, at børn ikke nåede over et bestemt alderstrin, og mændene holdt vejet for, om deres koner nu overlevede at nedkomme.

Nu om dage holder man vejret, når man skal til en misdannelsesscanning.

En misdannelsesscanning kan betyde, at man finder ud af, om får et raskt barn eller ej

Dette er første gang for den gravide, at man undersøger, om der skulle være noget unormalt ved barnets udvikling inde i den kommende mor – eller nuværende mor, hvis hun allerede har børn.

Tidligere sagde man jo bare, at ens kone var gravid, når man vidste det, eller man ikke kunne skjule det, og så håbede man bare, at barnet så – og var – raskt, når det kom ud.

Nu kan man så scanne sig frem til den slags, inden graviditeten går ind i sine sidste stadier, så man ved, hvad der venter en.

Man kan så blive nervøs for, om man tør tage til den undersøgelse, hvis man nu får nogle nedslående nyheder, men det er en rigtig god idé at tage til sådan en scanning.

Derfor vælger en del kommende forældre da også først at annoncere deres graviditet, når de ved, at der ikke er noget galt med deres kommende barn.

More articles