Lad et misbrugscenter hjælpe dig ud af din medicin afhængighed

25 januar 2020
Astrid Pedersen

editorial

De fleste mennesker har mindst én gang i løbet af deres liv prøvet at indtage smertestillende eller beroligende medicin, som er stærkere end de Ipren og Panodil tabletter som fås i håndkøb på apoteket. Patienter som har gennemgået en operation i fuld bedøvelse på hospitalet vil i de fleste tilfælde have fået en beroligende pille forud for proceduren – og smertestillende medicin efter at virkningerne fra denne bedøvelse er løjet af, for at tage det værste ubehag.

Disse patienter vil sikkert kunne nikke genkendende til den behagelige og ofte euforiserende tilstand, som er medført af især morfin præparater (opiater) og de syntetisk fremstillede medikamenter, som emulerer disses virkning (opioider). Beroligende medicin mindsker eventuel angst og nervøsitet forud for operationen, hvilket også hensætter patienten i en behagelig døs.

Disse virkninger kan for mange mennesker være stærkt vanedannende. Er man i forvejen disponeret for afhængighed, er det utroligt nemt at oparbejde et misbrug af disse typer læge ordineret medicin. Og mange mennesker, som bliver ramt af denne afhængighed, er slet ikke opmærksomme på, at der her er tale om et misbrugs problem. Det er jo medicin, som er udskrevet på recept af en læge – så det kan da umuligt være lige så farligt som heroin eller amfetamin?

Pille misbrug – et stort problem

Sandheden er dog, at selv om der ikke er tale om illegal narkotika, kan receptpligtig medicin være nøjagtig lige så skadelig for mennesker. De vanedannende effekter nedbryder strukturer i hjernen, og forstyrrer den naturlige hormon balance i kroppen. Mennesker, som er ramt af medicin afhængighed, går ofte hen og bliver sløve og apatiske – og kroppens basale funktioner sætter langsomt ud. Derfor er det vigtigt at få behandling, hvis du oplever, at du ikke kan klare hverdagen uden en større mængde piller.

På Behandlingscenter Stien finder du professionelle behandlere, som er specialiseret inden for misbrugsbehandling. Få mere information på behandlingscenter-stien.dk

Flere Nyheder