Gulvkanonen: Giv dit trægulv en overhaling

23 September 2020
Camilla Skøtt

Der er ikke noget som flotte trægulve, der kan sætte prikken over i’et på stemningen i dit hjem. Trænger dit trægulv til en kærlig hånd, kan du give det en gulvafslibning med efterfølgende efterbehandling.

Smukke trægulve leder tankerne tilbage til fordums tiders herskabslejligheder, hvor sildebensparketten elegant slyngede sig hen ad gulvet. Alternativt ryger tankerne på moderne herskabslejligheder med originale plankegulve, der stolt løber i lange linjer gennem alle rum.

Uanset hvilket billeder der tegner sig i dit hoved, når du tænker på trægulve, så er det sandsynligvis ikke ét, hvor gulvet er slidt, skævt og fyldt med skrammer og pletter!

Har du et trægulv, som tidens tand har sat sine spor på i en sådan grad, at det ikke længere af smukt og elegant eller råt og lækkert, kan du give det en overhaling med en gulvafslibning – det forklarer gulvkanonen.dk:

“Med en gulvafslibning giver du dit trægulv nyt liv. Alle ridser, skrammer og overfladiske misfarvninger fjernes, og tilbage står du med et råt trægulv, der er så godt som nyt – uden dog helt at eliminere tidens tand, der giver gulvet en helt særlig patina.”

Vælg efterbehandling ud fra arkitekturen

Når du skal vælge, hvordan din nyslebede gulv skal efterbehandles, kan du med fordel skelne til arkitekturen og den tid, boligen er opført i. Hvordan var de originale gulve behandlet, og hvad passer bedst til boligen som helhed?

Grundlæggende kan man sige, at lakerede gulve giver et mere lukket og skinnende udtryk end olierede gulve, der har mere varme, fordi olien trænger ned i brædderne. En sæbebehandling giver derimod et meget naturligt udtryk uden at ændre væsentligt på bræddernes karakter, men til gengæld kræver netop den behandling, at du er særligt opmærksom på rengøring og vedligeholdelse.

Det er svært at vælge, men du får med sikkerhed det flotteste trægulv, hvis du vælger en teknik, der passer til dit hjem og din indretning.

More articles