Guide: Vælg mellem disse overfladebehandlinger til dit trægulv

25 januar 2020
Mette Pedersen

editorial

Når du skal i gang med at istandsætte dit trægulv og har fået lavet en gulvafslibning, skal du tage stilling til, hvordan din overflade skal være efterfølgende. Der findes flere slags overfladebehandlinger, der tilfører gulvet hver sit udtryk og slidstyrke, og du kan her blive klogere på, hvad du skal vælge til dit gulv.

Der er en del valg, når du står med et råt trægulv efter en gulvafslibning og skal beslutte, hvad du gerne vil gøre ved overfladen. Før du kan tage en beslutning, bør du gøre dig klart, hvad de forskellige behandlinger gør ved træet. Blive klogere lige her:


Overfladebehandlinger:
Ludbehandling af trægulv

Hvis du har et gulv, hvor du gerne vil bevare det lyse udseende, så er ludbehandling en god mulighed. Her hæmmes gulvets naturlige proces, hvor gulvet får en gullig overflade. Der findes forskellige slags produkter til formålet, og her er det vigtigt at vide, hvilket træ dit gulv er lavet af, så du kan vælge ud fra det.

Når du har givet dit gulv en ludbehandling, skal det have en sæbe- eller oliebehandling efterfølgende.

Sæbebehandling af trægulv
Det er den behandling, der giver den mest naturlige overflade efterfølgende. Den får den naturlige overflade til at træde frem og fremhæver træets tekstur. Det er en flot løsning, der dog kræver lidt mere omtanke end de andre løsninger, da gulvet ikke er nær så beskyttet.

Vælger du en oliebehandling, er gulvet ikke så modstandsdygtig. Det kræver jævnlig rengøring og vedligeholdelse, og spilder du på gulvet, skal du reagere for at der ikke opstår uoprettelige pletter.

Oliebehandling af trægulv
Når du giver dit trægulv olie, giver du det en beskyttende flade, der optræder silkemat og gør gulvet modstandsdygtig overfor slidt og snavs. Overfladen er dog ikke så stærk, som hvis du giver gulvet lak.

Når du vil give dit gulv olie, er der flere valgmuligheder, og det kan være en god idé at spørge efter vejledning hos en forhandler.

Lakering af trægulv
Hvis du ønsker et slidstærkt gulv, skal du vælge at give dit gulv en lakering. Det er slidstærkt og danner en hinde oven på fladen. Den er tydelig at se, så det er også et spørgsmål om smag, da guvlet mister noget af sin naturlighed.

Et lakeret gulv holder i årevis og er nemt at rengøre i hverdagen.

Maling af trægulv
Vælger du at male dit trægulv, fjerne du de naturlige elementer i træets overflade, men skaber i stedet et meget ensartet udtryk. Det kan være en god idé at male gulvet, hvis det er uoprettelig slidt i sit udseende.

Det kræver lidt tålmodighed at male et gulv, da det skal gøres over flere omgange.  

Flere Nyheder