Find den reelle årsag til dine stress symptomer

02 september 2019
Astrid Pedersen

editorial

Føler du ofte dit hjerte banke hurtigere og kraftigere, end det egentlig burde? Bliver du stakåndet, selv om du ikke bevæger dig, og får du trang til at flygte langt væk, selv om du bare sidder på kontoret, og ingen farer lurer? Kan du af og til føle dig svimmel eller omtåget – som om verden omkring dig er uvirkelig eller på afstand? Så oplever du med stor sandsynlighed nogle af de første symptomer på stress. Og så bør du faktisk med det samme lade dig undersøge af en ekspert.

Hvorfor opstår stress?

Stress er i bund og grund en sund og naturlig reaktion på fare. I visse situationer er det hensigtsmæssigt, at kroppen er i stand til at reagere hurtigt og per refleks. Derfor er stress formålstjenligt, når vi står over for en umiddelbar trussel, idet de fysiske stress reaktioner sætter kroppen i stand til at kæmpe med stor styrke eller flygte meget hurtigt.

 

Under stress styrkes de krops funktioner, som understøtter disse formål, og de, som ikke gør, nedprioriteres. Det hurtige, overfladiske åndedræt ilter blodet, som strømmer til musklerne, og funktioner så som fordøjelse svækkes derved. Derfor kan man som stress ramt opleve dårlig fordøjelse, blandt mange andre symptomer, som opstår, når stress ikke behandles. Og stress slider faktisk både på krop og hjerne, såfremt tilstanden får lov at blive kronisk.

Stress eller angst – en vigtig forskel

lige så vigtigt, det er at der bliver taget hånd om dine stress symptomer, lige så essentielt er det at det hurtigt afklares hvorvidt dine symptomer skyldes stress eller angst. Der er nemlig forskel på behandlingen af de to tilstande, selv om de kan minde meget om hinanden. Angst skal gribes fundamentalt anderledes an end stress, hvis behandlingen skal have en effekt.

Du kan læse mere om angst behandling på angstekspert.dk

Flere Nyheder