En E-cigaret versus tobakken gennem tiden

17 august 2019
Anders Lundtang Hansen

editorial

Lad os tage dig tilbage i tiden og lave et tankeeksperiment i sammenhold med den moderne tid, der nok kan være med til at sætte tingene lidt i perspektiv.

Lad os blive enige om noget med det samme: tobak er usundt, der er så mange kemikalier i samt den afhængighedsskabende nikotin, at det næsten medfører flere følgesygdomme og kræftformer, der ville folk i Tjernobyl frygt for at røre ved det.

Men alligevel er det ikke ulovligt at ryge tobak i Danmark eller for den sags skyld de fleste andre steder i verden.

Faktisk er det eneste krav til at købe tobak, at man er gammel nok, så kan du købe alt fra smøger, cerutter, cigarer, vandpibetobak og videre, som din pengepung kan holde til.

Og det var faktisk først i løbet af de sidste 15 år, at den alders-begrænsning kom til, ellers var det ikke unormalt, at forældre sendte deres børn ned i kiosken for at købe tobak og så måske en tegneserie og lidt slik til dem selv.

Det hænger sammen med, at da tobakken blev indført i Europa, var man sikker på, det var sundt, og før man havde afdækket, hvor skadeligt det egentlig var, så var mange mennesker blevet afhængig af det fra ung til gammel.

Prøv at forestil dig, at du skulle lancere tobak på et marked i dag.

Dette ville jo blive latterliggjort fra flere fronter fra sundhedseksperter til politikere – men hvorfor er tobak så stadigvæk lovligt?

Så dyrt er det jo faktisk ikke at købe en pakke cigaretter, og stadigvæk gør politikerne åbenbart ikke nogen synlig indsats for at ændre den problematik – faktisk har vi i de seneste år set, at flere danskere i løbet af de sidste ti år er begyndt at ryge, så den kurve er begyndt at være opadgående for første gang længe!

Lad os dog for pokker slå et slag for, at rygerne af tobak skifter over til at dampe, så foreslå dem at skifte deres dårlige vane ud med dette her: https://www.esug.dk/

Flere Nyheder