Staldinventar skal virkelig gøres grundigt rent!

14 April 2020
Anders Lundtang Hansen
Staldinventar skal virkelig gøres grundigt rent!

Hvis du nogensinde har været inde i en ægte stald, om det så er en lille en til et par heste til hyggeridning, eller man har at gøre med en større besætning af svin, der skal slagtes, så synes du nok næppe, at der er særligt rent her.

Men det er der, selvom du måske ikke kan se det, for specielt hvis sådan et stort parti svin bliver syge, kan det koste hele landmanden sin omsætning, han bliver nødt til at aflive dyrene, og hans aftagere vil måske ikke købe fra ham lang tid efter, fordi de frygter, der vil ske et udbrud igen.

Lugten rammer jo en, når man besøger sådan en stald med alt sit staldinventar fra tryg til båse og møggrebe.

Det ligger jo endda i sproget, at der er ulækkert som en svinesti, at man spiser som en gris, eller man kaster perler for svin.

Det er da også klart, at der lugter af pis og lort, fordi grisene får aflast for de ting på stedet, og hvis man konstant skulle fjerne hver eneste lille pølle, så kunne landmanden ikke fordrive andet hele dagen end at fjerne alle de efterladenskaber.

Men det smarte er jo, at tis er sterilt, og lort er lavet til, at man holder sig fra det at spise, da der er affaldsstoffer i det, og der ikke er mere næring at hente her.

Men redskaberne til brug i stalden og dens inventar er skam rene nok, og man bruger kun det bedste i disse sammenhænge, om det så er til stort, småt, erhverv eller privat, da man for alt i verden gerne vil undgå, at der bliver delt bakterier ud, og dyrene smitter hinanden.

Derfor smider man jo også antibiotika til grise, så man forsøger at undgå, at de udvikler sygdomme, der kan sprede sig.

More articles